Yusuf Kaplan
Yazar
Yazar Hakkında
1964 yılında Şarkışla’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kayseri’de tamamladı.
1986 yılında, 9 Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-Televizyon Bölümü’nü bitirdi. Üniversite öğreniminden sonra, soluğu Londra’da aldı.
Ve üç ay boyunca, kimi zaman otostop yaparak, kimi zaman trenle İngiltere, Fransa ve Almanya’yı dolaştı. Hayatı, insanı ve kültürü tanıdı. Tekrar Londra’ya döndü.
1989-1996: İngiltere’de, televizyon dili ve film felsefesi alanlarında master ve doktora öğrenimi gördü.
1992 yılında, bir grup arkadaşıyla birlikte Yeni Şafak gazetesini kurdu. Gazeteye 5 farklı isimle yazdı. Kuruluşundan itibaren Yeni Şafak’taki köşe yazarlığını sürdürüyor.
Londra’da, Yeni Şafak ve Kanal 7’nin temsilciliğini yaptı. Eski Kanal 7’nin sinema programlarını hazırladı.
1998 yılında, İngiltere’nin verdiği İngiliz pasaportunu kabul etmedi ve Türkiye’ye döndü. Yeni Şafak gazetesinin 2 yıl Genel Yayın Yönetmenliği’ni yaptı.
1999’dan itibaren Bilgi Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans düzeyinde, iletişim teorileri, sosyal ve kültürel teori, medeniyetler ve düşünce tarihi ve dünya sineması dersleri verdi.
2002 yılında Açılımkitap Yayınları’nı kurdu. Ardından üç yıl Umran dergisini yönetti.
2003’te Genel Yayın Yönetmeni olarak TV5’i kurdu. Televizyona, sekreterler dâhil eleman alırken, diplomalarına değil yeteneklerine ve kişiliklerine baktı.
Televizyonu okul’a ve eve dönüştürdü; aldığı maaşı çalışanlarla paylaştı; genç ve bıçkın bir sinemacılar ve televizyoncular kuşağı yetiştirdi.
2006-2008 yılları arasında, Kültür Bakanlığı, Sinema Destekleme Kurulu üyeliği yaptı.
2008 yılında, İnsan Yayınları bünyesinde Külliyat Yayınları’nı kurdu.
2009-2011 yılları arasında, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’nde sinema direktörü oldu: 7 uzun metraj, 33 belgesel film yaptı.
2002 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “Fikir Yazarı” ödülü verildi.
2006 yılında TASAM tarafından “Stratejik Vizyon Sahibi Yazar” ödülü verildi.
Yusuf Kaplan’ın, “Bir Öykü-Anlatma ve Mit-Üretme Aracı Olarak Televizyon” ve “Enformasyon Devrimi Efsanesi” başlıklı iki Türkçe kitabı ve Oxford University Press tarafından The Oxford History of World Cinema başlığıyla yayımlanan, editör olarak katkıda bulunduğu bir İngilizce çalışması bulunuyor.
Hegel, Nietzsche, Whitehead, İkbal, Malik Binnebi”nün bazı metinlerini çevirdi.
TRT Türk’e Alman düşünürü Nietzsche”nin felsefesini belgesel film olarak çekti.
Yaklaşık 20 yıldır “Fütûhât-ı Medeniyye” üst başlığıyla yayımlamayı düşündüğü kapsamlı bir kitap üzerinde çalışıyor.
Halen Sabahattin Zaim Üniversitesi, Medeniyet Araştırmaları Merkezi direktörü.
Ve pandemi sürecinde Türkiye’nin 81 vilayetine ve bütün dünyaya yönelik eğitim veren MTO (Medeniyet Tasavvuru Okulu) çalışmasını yürütüyor…
Türkiye’deki eğitim sisteminin, sadece “yetenek öğütmeye” yaradığını düşünüyor. O yüzden,“mağara’nıza çekilin; bulunduğunuz yeri ya da edindiğiniz alışkanlıkları terk ederek ümmîleşin, arının; ancak o zaman, çağın ağlarından kurtulabilir, çağrı’nızın çağ’ını kurabilmesi çabasının izini sürebilir, kendinize gelebilir, kendinizi keşfedebilir, kendinizi ve çağınızı aşma konusunda bir mesafe katedebilirsiniz.” diyor.
Prof. Dr. Bayram Dalkılıç
Yazar
İsmail Göktürk
Yazar
1968 Kahramanmaraş Merkez doğumlu. İlk ve orta tahsilini memleketinde yaptı. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1994 yılında mezun oldu. İki yıl süre özel sektörde idare-muhasebe departmanlarında çalıştı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü İşletme Anabilimdalında Yüksek Lisans Eğitimi Yaptı. Aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde 1996’dan bu yana öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatı vardır.
Türkiye Yazarlar Birliği Kahramanmaraş Şubesi başkanıdır. Akademik ve mesleki faaliyetlerinin dışında edebiyat sanatla uğraşır. Mostar, Kırağı, Bir Edebiyat Yaprağı, Gülbang, Taşra Edebiyat, Gündüz gibi çeşitli edebiyat kültür dergilerinde deneme ve şiirleri yayınlanmıştır.
Evli ve üç çocuk babasıdır.
Ali Çiğdem
Yazar
1984 yılında yazarlar ve şairler şehri Diyarbekir’de doğan Ali ÇİĞDEM, ilk ve ortaöğretimini aynı şehirde tamamladı. 2011’de Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümünden mezun olan yazar aynı yıl aktif öğretmenlik hayatına başladı. Türkçe Öğretmenliğinin yanı sıra Eğitim Bilimleri, Psikoloji, Tarih, Edebiyat ve Mitoloji alanlarında araştırmalar yaptı. 2018’de ilk romanı Armageddon Şeytanın İntikamı(Polisiye-korku) 2020’de Armageddon Kızıl Karanlık(Bilim-Kurgu-Korku) 2024 Dehşet Döngüs(Polisiye) kitapları yayımlandı. Evli ve iki çocuk babası olan yazar halen öğretmenlik mesleğine devam emektedir.
Meriç Turan
Yazar
1978 yılında Nevşehir’de dünyaya gelmiştir. Sağlık, Eğitim ve Kamu Gözetimi ve Muhasebe Standartları Kurumu
Denetçisidir.
Turan. “Her Çocuk İçin Kesintisiz Eğitim Projesi”nin sahibi olan Turan’ın, çeşitli dergilerde eğitim, çocuk ve aile
üzerine çok sayıda makalesi yayımlanmıştır. Birçok çocuk
kitabının editörlüğünü yapmıştır.
Çocuk, gençlik ve aile üzerine konferanslar vermiş olan
Turan’ın “Sanal Çocuk” isimli uzun metrajlı bir değerler
eğitimi sinema filmi de vardır. Katıldığı birçok söyleşi, radyo ve televizyon programları ve imza etkinlikleriyle toplumla iç içe olmayı tercih eden bir yazardır.
Meriç Turan, Sakarya Üniversitesi Eğitim Enstitüsü’nde
“Kahramanmaraş’ta 2023
Eğitim Vizyonu Görüşleri” adlı teziyle yüksek lisansını
tamamlamıştır.
Ali Büyükçarpar
Yazar
Kahramanmaraş’ta doğdu. 1978’de Kayabaşı İlkokulunu, 1981’de Kahramanmaraş Ortaokulunu, 1984 yılında Sütçü İmam Lisesini bitirdikten sonra, 1990 yılında Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını 1999 yılında Kayseri Erciyes Üniversitesinde Din Felsefesi alanında tamamladı. 1990 yılından sonra Gaziantep İmam-Hatip Lisesi ve Kahramanmaraş Anadolu Lisesinde öğretmenlik yapmıştır. Kahramanmaraş Türk Ocağı Hars Heyeti’nde görev yaptı, burada kültürel faaliyetlerde bulundu. Kendisine Kahramanmaraş İl Özel İdaresi tarafından yılın başarılı şair ve yazarı ödülü verildi. İlk makalesi 1985’te Kahramanmaraş gazetesinde, ilk şiirleri ise 1986’da Işık gazetesinde yayınlandı. Şiir ve makaleleri Kahramanmaraş’ın Sesi, Işık, Aksu ve Yorum, Yedi İklim, Altınoluk, Cuma, Alkış, Yeni Şafak, Millî Gazete, Akit, Sağduyu ve Mücadele dergi ve gazetelerinde yer aldı. Yalnızardıç dergisini çıkardı, İnsan Saati dergisini yönetti. Radyo ve TV’de “Kitabın ve Sanatın Çağrıs” adlı programlar yaptı. Kahramanmaraş Kültür Sanat Evi ve Türkiye Yazarlar Birliği üyesi Ali Büyükçapar, evli ve üç çocuk babasıdır.
Ali Büyükçapar’ın şiire olan ilgisi okul yıllarında başladı, şiir dışındaki eserlerinde de şiir özellikleri vardır. Şiirin, hayatın üç önemli mevzusu ontoloji, epistemoloji, etikle irtibatlı olması gerektiğine inanan Büyükçapar, şiirlerinde varlık, bilgi, ahlak temelinde insan olan, yaşadığı sosya-kültürel dünyanın genel izlerini şiirlerine de yansıtır, ilahiyat eğitimi alması sebebiyle şiirde dinî terminolojiye ve mitolojiye sıkça yer verir. En son yazdığı Şehmeran (2014) kitabında mitolojinin izleri vardır.
Selahattin Öztürk
Yazar
Selahattin Öztürk, 1964 yılında Yozgat’ta doğan bir Türk vatandaşıdır. Vatanını seven, çalışmalarına vatan adına değer veren birisi. Liseye kadar Yozgat’ta yaşadı. Liseden sonra üniversite için kütüphanecilik bölümü okumaya, İstanbul’a geldi. Okulun üçüncü sınıfında başladığı kütüphanecilik hayatı şu konuşmayı yaptığımız ânâ kadar dolu dolu devam etmekte. Meslek hayatımın ilk dönemi İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) da 25 yıl olarak geçtikten sonra ayrıldım. Özel projelerde Türkiye’deki sayısallaştırma, nadir ve Osmanlıca eserleri dijitale aktarma projelerinde firma koordinatörü olarak çalışırken yolum, Zeytinburnu Belediyesi Kütüphaneleriyle kesişti. Özel bir davetle geldiğim Zeytinburnu’nda 6,5 yılımızı doldurduk. Bir kütüphane ile başlayan Zeytinburnu Kütüphane serüveni yakında açılışını yapmak üzere hazırlıkları devam eden yedinci kütüphane ile hem aktif kütüphanecilik hayatını hem de İstanbul’daki yaşam serüvenimi de noktalamış olacağım. Nokta değil de aslında bir virgül koyarak, kütüphane hizmetleri, kütüphanecilikle ilgili yayınlar yapmak üzere memleketime Yozgat’a dönme kararı aldım. Kısaca Selahattin Öztürk bu.